Deze opleiding

Wil je als 2e-graads docent verder groeien, persoonlijk én professioneel? Wil je je 1e-graads bevoegdheid halen? Kies voor de Master Leraar wiskunde bij de HAN.

open_in_newwebsite

locatieNijmegen
diplomaM
typeregulier, 90 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar duaal
accreditatiesNVAO
croho-code45263
Lesgeven aan de bovenbouw vraagt niet alleen om vakexpertise en managementkwaliteit, maar ook om flexibiliteit, kritisch denken, creativiteit en resultaatgerichtheid. Leerlingen in de bovenbouw zijn zelfstandig, kritisch, debatzoekend en maatschappelijk geïnteresseerd. Een eerstegraads docent wiskunde kan daarom gebruikmaken van een andere pedagogiek en didactiek, gericht op het stimuleren en begeleiden van het zelfverantwoordelijk leren. Bovendien moeten leerlingen in de bovenbouw wiskunde, naast steunvak bij techniek en andere (bèta-)vakken, ook gaan ervaren als vaktaal, met al zijn abstracties, conventies en notaties.

Tijdens de Master Leraar Wiskunde ontwikkel je jezelf tot een breed onderlegde docent wiskunde met een eerstegraads bevoegdheid voor havo- of vwo-bovenbouw, roc en hbo. Je ontwikkelt nieuwe en complexe competenties die niet alleen vakexpertise verlangen, maar ook flexibiliteit, kritisch denken en creativiteit. En je leert vakdidactische vernieuwingen binnen jouw vakgebied leiden en vormgeven. Met als kroon op je studie de titel Master of Education (M.Ed.). De masteropleiding is een vervolg op de tweedegraads bachelorberoepsopleiding.

Dit is een duale master: je voert een deel van de opleiding in de praktijk van je werk uit (vastgelegd in een contract met je werkgever). Je krijgt vanuit je school begeleiding en feedback.

Waarom aan de HAN?

De Master Leraar wiskunde van de HAN leidt onderwijsprofessionals op die ervaren en toepassingsgericht zijn en die in staat zijn didactische innovatie tot stand te brengen voor hun vak en hun sectie.
 • Als enige in Nederland duaal van opzet waardoor je in samenwerking met je werkgever je werk kan integreren in de opleiding.
 • De krachtige combinatie en vakdidactiek met onderzoek leidt tot hooggekwalificeerde 1e-graads docenten wiskunde die didactische innovatie tot stand kunnen brengen voor hun vak en hun sectie
 • De Master Leraar wiskunde levert via toegepast onderzoek onderwijskundige en vakdidactische innovaties op.
 • Praktijkgerichte opleiding: praktijk en theorie zijn aan elkaar gekoppeld.
 • De student verhoogt direct zijn vakdeskundigheid en bekwaamheid om in de bovenbouw les te geven.
 • Hoog gekwalificeerde docenten die met beide benen in de onderwijspraktijk staan.
 • Kruisbestuiving en waardevol netwerk met diversiteit aan deelnemers afkomstig uit allerlei onderwijsinstellingen.
 • Via samenwerking met de lectoraten en het Kenniscentrum Kwaliteit van Leren van de HAN worden nieuwe inzichten geïntegreerd in het programma.
 • Op maat, kleinschalig, persoonlijke betrokkenheid in begeleiding.


Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, onderzoek, werkgroep, workshop, zelfstudie
onderwijsvormen
De masteropleiding is kleinschalig van opzet. Hooggekwalificeerde docenten uit de beroepspraktijk zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van hun studenten. Naast het aanleren van kennis en vaardigheden maken activiteiten op de werkplek integraal onderdeel uit van het curriculum.
doelstelling
De Master Leraar Wiskunde brengt jouw wiskundekennis op het niveau dat nodig is om les te kunnen geven aan leerlingen in de havo- en vwo-bovenbouw, vavo of hbo. Daarnaast versterk je jouw vakdidactische vaardigheden en leer je meer over (het doen van) onderzoek. Je werkt toe naar je masterthesis waarmee je jouw onderzoekcompetentie toont.
studielast
De Master Leraar wiskunde duurt 3 jaar. Studiebelasting is 20 uur per week: 6,5 uur contactonderwijs + 13,5 uur zelfstudie (voorbereiding colleges, literatuurlezen, schrijven). Vanaf het eerste jaar heb je een betrekking in het VO. Vanaf het tweede jaar geef je in bij voorkeur diverse klassen bovenbouw les. Vaste lesdag: woensdag 13:00 uur – 20:00 uur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

collegegeld nog niet bekend

De Master Leraar Wiskunde gaat in september van start. Heb je vragen, weet je niet zeker of de opleiding te combineren is met je werk en je privesituatie en hij bij je past? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Voldoe je aan alle toelatingseisen, sluit de opleiding aan bij je ambitie en wil je met de opleiding van start? Vraag een intakegesprek aan via masters@han.nl. Blijkt dat je met de opleiding kunt beginnen, dan kan je jezelf aanmelden via Studielink (aanmeldknop op de site).
Kosten
Voor deze master geldt het wettelijk collegegeld. Het is mogelijk om de studiekosten in termijnen te betalen of te laten afschrijven. Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal (ca. €550,-).

Check of je in aanmerking komt voor:
 • Lerarenbeurs

Zie de site voor meer informatie.


toelatingseisen

werk naast de opleiding (duaal)

 • Je kunt tijdens de opleiding 1e-graads onderwijs verzorgen in de vorm van een stage of werkplek
 • Je hebt de mogelijkheid om leerarrangementen te ontwikkelen en een praktijkonderzoek te doen binnen jouw school

toelatingsgesprek
Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden en wil je starten met de opleiding, neem dan contact met ons op voor een intakegesprek. Je ontvangt zo snel mogelijk bericht.

erkende certificaten
De Master Leraar wiskunde sluit aan bij de onlangs vastgestelde bekwaamheidseisen voor docenten in het Voortgezet Hoger Onderwijs.

 • Vakinhoudelijk bekwaam
 • Vakdidactisch bekwaam
 • Pedagogisch bekwaam

vooropleiding
Je bent in het bezit van een Bachelor of Education - getuigschrift wiskunde

werkervaring

 • Je hebt enige werkervaring als docent in het 2e-graads werkveld (een LIO-stage of eindstage telt mee als werkervaring)

studie kosten
bron: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
bedrag kostenpost
€ 550studiematerialenvoor de gehele opleiding
inbegrepen in collegegeld
registration fee
certificate
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
315kamerhuur in Nijmegenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1183totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
34466 studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
50% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Op kamers in Nijmegen

41385studenten studerend
18288studenten woonachtig   
€ 315gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.83.8
inhoud3.63.6
docenten3.93.9
studiefaciliteiten3.63.6
studielast3.03.0
studiebegeleiding3.53.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Master Leraar Wiskunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is beoordeeld door 22 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De overheid stimuleert de professionalisering van leraren op masterniveau met tegemoetkomingen zoals de Lerarenbeurs. Met je eerstegraads bevoegdheid wiskunde en masterdiploma kan je terecht in de bovenbouw van havo/vwo en in het hbo en vavo.
Met een tweedegraads bevoegdheid kun je doorstromen naar een van de HAN educatieve masters. Met de lerarenmasters van de HAN behaal je een eerstegraads bevoegdheid en kun je in de bovenbouw lesgeven. Je kunt direct vanuit de bachelor doorstromen zonder dat je een pre-master hoeft te volgen. Tijdens de master combineer je leren en werken. Zo kun je opgedane theorie van de opleiding direct toepassen in de praktijk. De masteropleidingen sluiten aan op de bachelor waardoor je meteen verder kunt leren. De HAN biedt als enige opleider in Nederland, een directe doorstroom optie aan. Door de duale opzet, de combinatie werken en leren, vergroot jij je werkervaring.

Potentiële beroepen

docent 1e-graads wiskunde
docent wiskunde vavo, hbo
bron: StudieData

Contact

Irene Stiphout

Opleidingscoördinator

E: masters@han.nl
T: (024) 353 1506
W: Irene Stiphout
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite