1/3 TU Delft
Computer Science and Engineering
€ 312 gemiddelde kamerhuur
440 eerstejaars
6% vrouw
? uur contacttijd/week
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
2/3 TU Eindhoven
Technische Informatica
star Keuzegids topopleiding 2016  1e  78
€ 280 gemiddelde kamerhuur
272 eerstejaars
13% vrouw
? uur contacttijd/week
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
3/3 TU Eindhoven
Computer Science and Engineering
star Keuzegids topopleiding 2016  1e  78
€ 280 gemiddelde kamerhuur
272 eerstejaars
13% vrouw
? uur contacttijd/week
Als je aan de TU/e studeert, stap je op de campus van een kleine universiteit met een grote impact. Een universiteit waar studenten en docenten elkaar bij de voornaam kennen en samen werken aan innovatieve projecten met betekenis voor de praktijk.
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Koen Du Buf
Technische Universiteit Delft
Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in computers en alles wat daar mee te maken heeft. Heel lang heb ik getwijfeld tussen de studies informatica en electrical engineering. Uiteindelijk heb ik toch voor Computer Science and Engineering gekozen, omdat ik meer interesse heb in de software dan in de hardware kant. Bij Computer Science and Engineering leer je wel over de hardware, maar vooral over dataverwerking, software en algoritmen. Daarom was informatica de goede studiekeuze voor mij.

De overstap van de middelbare school naar de universiteit vond ik erg fijn...
De vakken vind ik nu veel interessanter dan op de middelbare, waardoor ik meer gemotiveerd ben. De leukste vakken van het eerste jaar vond ik Computer Organisation en Algorithms and Datastructures. Hoewel de stof van deze vakken totaal anders is, vond ik dit de leukste vakken, omdat het geleerde je echt helpt als computer scientist. Wat ik later wil gaan doen, weet ik nog niet precies. Ik heb zitten denken aan software engineer bij een groot bedrijf of white hat hacker. Na het behalen van mijn diploma zijn er genoeg carrièremogelijkheden, dus daar maak ik me nu nog geen zorgen over.


lees verder ...
Sophie Walboomers
Technische Universiteit Delft
Ik wist heel lang niet wat ik wilde gaan studeren. Informatica leek me wel leuk, maar er waren ook veel andere studies die me interessant leken. Er waren veel twijfels: zou ik het wel leuk genoeg vinden, zou ik het wel kunnen, wilde ik wel zo'n bèta-studie doen? Ik voelde me helemaal niet zo'n “typische informatica-student”. Na mijn meeloopdag in Delft kon ik dan toch de knoop doorhakken: informatica vond ik het leukst, en de stad en universiteit trokken me heel erg.

In het begin vond ik de studie heel moeilijk. Ik had, in tegenstelling tot veel andere eerstejaars, bijna geen voorkennis...
Maar omdat ik de vakken wel erg leuk vond, was iets harder werken niet erg. Qua inhoud was het precies wat ik ervan had verwacht. De combinatie van programmeren, wiskunde en diepere kennis over de computer zorgt dat de studie gevarieerd is. Deze veelzijdigheid zorgt voor een veel beter begrip van de vakken. Zo krijg je bij Lineaire Algebra een basisbegrip over vectoren en hoe je daarmee kunt rekenen, wat je vervolgens bij Computer Graphics kunt toepassen om mooie beelden te renderen op je computer! Verder vind ik het fijn dat de studie zo praktisch is: bij bijna elk vak heb je wel een praktische opdracht of project. Zo kun je meteen toepassen wat je hebt geleerd.


lees verder ...
Pravesh Moelchand
Technische Universiteit Delft
In 5 vwo wist ik al vrij zeker dat ik aan de TU Delft wilde gaan studeren. De sfeer op de campus beviel me goed en de status van de TU Delft sprak me ook erg aan. Ik heb altijd al interesse gehad in natuurkunde en elektronica, maar na een aantal meeloopdagen bij Technische Natuurkunde, Electrical Engineering en Computer Science and Engineering wist ik het zeker: ik wil Computer Science and Engineering studeren. De werkvormen van de studie zijn erg fijn...
Je kunt dus gelijk toepassen wat je heb geleerd. Ik vind het dan ook niet erg om 40 uur per week aan mijn studie te besteden. De diversiteit aan vakken, die je in het eerste jaar krijgt, ervaar ik als een voordeel. Op deze manier leer je de verschillende vakgebieden van informatica kennen, zoals algoritmen en datastructuren, software development en computer graphics. In het tweede jaar kan je je vervolgens verdiepen in een specifiek vakgebied. Studenten die hun eerste jaar goed afronden, krijgen de extra mogelijkheid om vanaf het tweede jaar onderzoek te doen via het Honours Programme. Ik wil volgend jaar graag deelnemen aan het Honours Programme. Onderzoek doen naar kwantummechanica en informatica lijkt mij een leuke uitdaging.


lees verder ...
Technische Universiteit Delft
Een paar jaar geleden had ik echt niet gedacht dat ik Technische Informatica zou gaan studeren. Het leek me altijd een studie die typisch iets voor jongens was. Toen ik in 6 vwo zat, begon ik de studie steeds interessanter te vinden. Uiteindelijk heb ik twee keer een meeloopdag gedaan en na de tweede keer was ik verkocht!

In het eerste jaar start je helemaal aan het begin, vooral op het gebied van programmeren. Dit was voor mij een hele geruststelling omdat ik nog nooit had geprogrammeerd...
Daarnaast krijg je ook wiskundige vakken, zoals Calculus en Lineaire Algebra. Het leuke hieraan vind ik de variatie, geen enkel vak is hetzelfde. Hierdoor is de studie uitdagend. Later wil ik iets gaan doen met Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie). In het eerste jaar komt dit aan bod in de vakken Logic Based AI en Multi Agent System project. Deze vakken gaan over het zodanig programmeren van een robot, dat hij bijna alles zelf kan. Veel van deze technieken kunnen toegepast worden in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij een chirurgische ingreep. Op deze manier zie ik een kans om twee dingen die ik erg leuk vind samen te voegen! Ik heb absoluut geen spijt dat ik voor deze studie heb gekozen.


lees verder ...