Deze opleiding

Werk je als fysiotherapeut en wil je jezelf verder ontwikkelen binnen het musculoskeletale domein? Meld je aan voor de Master Musculoskeletale Revalidatie van de HAN.

open_in_newwebsite

locatieNijmegen
diplomaMSc
typeregulier, 72 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code70146
Deze unieke deeltijdmaster is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die zichzelf verder willen ontwikkelen binnen het musculoskeletale domein. De kroon op de studie is de internationaal erkende graad Master of Science (MSc), waarbij je een aantekening krijgt in een specialisatie als manuele therapie of orofaciale fysiotherapie of sportfysiotherapie.

Waarom aan de HAN?

De Master Musculoskeletale Revalidatie van de HAN is de enige opleiding in Nederland die fysiotherapeuten de mogelijkheid biedt zich verder te ontwikkelen tot een specialistisch fysiotherapeut op masterniveau binnen het musculoskeletale domein.
Je praktijk profiteert direct van de kennis en expertise die je opdoet gedurende de opleiding. Je ontvangt de internationaal erkende graad Master of Science (MSc), waarbij je een aantekening krijgt in de specialisatie manuele therapie, orofaciale fysiotherapie of sportfysiotherapie. Hiermee is registratie mogelijk in een van de deelregisters van het CKR van de KNGF.

Kenmerkend Master Musculoskeletale Revalidatie:
 • Unieke deeltijdmaster op musculoskeletaal gebied. Modulaire opbouw.
 • Erkende graad Master of Science (MSc).
 • 3 Specialisaties: manuele therapie, orofaciale fysiotherapie of sportfysiotherapie.
 • Registratie mogelijk in deelregisters van het CKR van de KNGF.
 • Laboratorium aanwezig voor bewegingsregistratie en –analyse.
 • Praktisch gericht: theorie en praktijk zijn met elkaar verweven.
 • Deskundige docenten direct vanuit de praktijk en gerenommeerde gastsprekers met Best Practices.
 • Maatwerk, kleinschalig, persoonlijke betrokkenheid.


Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, hoorcollege, laboratoriumwerk, literatuurstudie, onderzoek, workshop, zelfstudie
doelstelling
Deze praktijkgerichte masteropleiding leidt je op tot klinisch expert. Daarbij leer je wetenschappelijk onderzoek beter te doorgronden en voer je zelf toepassingsgericht onderzoek uit. Je leert bovendien om vernieuwingen binnen jouw specialisme samen met andere professionals daadwerkelijk te implementeren in jouw directe werkomgeving.
studielast
De duur van de Master Musculoskeletale Revalidatie is 3 jaar (72 ECTS). Een specialisatiejaar duurt 1-2 jaar. De studiebelasting is gemiddeld 16 uur per week. Daarvan bedraagt het contactonderwijs 8 uur per week in het eerste jaar en 8 uur om de week in het tweede en derde jaar. Voor zelfstudie heb je het eerste jaar 8-12 uur nodig en in het tweede en derde jaar 8-20 uur. Je moet tijdens de opleiding minimaal 12 uur per week werken (stage).
Vaste lesdag: woensdag, 09.00-17.00 uur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2020

collegegeld nog niet bekend

1 september 2021

collegegeld nog niet bekend

De Master Musculoskeletale Revalidatie start in september 2019. Overweeg je de opleiding te gaan volgen? Meld je aan. Dat doe je in de volgende stappen.
 • Stap 1 : Persoonlijk adviesgesprek

Overweeg je de Master Musculoskeletale Revalidatie te gaan volgen? Bekijk de toelatingsvoorwaarden. Twijfel je? Heb je vragen? Over bijvoorbeeld de financiering of hoe privé, werk en opleiding te combineren? Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan met de opleidingscoördinator, geheel vrijblijvend. We vinden het belangrijk dat je de juiste keuze maakt.

 • Stap 2: Intakegesprek

Na je adviesgesprek weet je het zeker: de opleiding past bij jou en je wilt starten. Je krijgt een uitnodiging voor een intakegesprek.

 • Stap 3: Toegelaten?

Na het intakegesprek hoor je snel of je met de opleiding kan beginnen.

 • Stap 4: Aanmelden via Studielink

Groen licht? Je kunt je via Studielink aanmelden.


toelatingseisen

aanvullende vakeisen
Meteen doorstromen vanuit bachelor naar Master Musculoskeletale Revalidatie kan met de minor Spinal Musculoskeletal Physiotherapy' of de minor 'Sportphysiotherapy and active ageing' van de HAN. (Daarnaast relevante werkervaring stage( gevraagd en 3 dgn per wk stage indien nog geen relevante functie.)

toelatingsgesprek

erkende certificaten

vooropleiding
bachelordiploma fysiotherapie

werkervaring
Je hebt minimaal 2 jaar ervaring als fysiotherapeut en werkt minimaal 8 uur per week in een voor de specialisatie (manuele therapie, orofaciale fysiotherapie, sportfysiotherapie) relevante werkomgeving. Wil je een specialisatiemodule doen, dan vragen we je een toelaatbaarheidsonderzoek te doen.

inbegrepen in collegegeld
registration fee
certificate
study material
examination

De stad

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
34466 studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
50% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.8
inhoud3.8
docenten3.8
studiefaciliteiten3.8
studielast3.3
studiebegeleiding3.3
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Master Musculoskeletale Revalidatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is beoordeeld door 44 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Het musculoskeletale domein ontwikkelt zich internationaal tot het grootste aandachtsgebied binnen de fysiotherapie. Binnen dit domein spelen zich de volgende ontwikkelingen af:
 • Complexiteit problematiek neemt toe: door de toenemende vergrijzing neemt het aantal patiënten met complexe en meervoudige problemen toe.
 • Meer professionals op masterniveau nodig: vernieuwingen in de zorg volgen elkaar steeds sneller op en masteropgeleiden spelen daarbij een belangrijke rol.
 • Mastergraad nodig voor registratie: voor registratie van sportfysiotherapeuten in het deelregister van het centraal kwaliteitsregister is sinds 2015 de mastergraad verplicht. Vanaf 2025 is de mastergraad ook voor manuele en orofaciale therapeuten verplicht om zich te kunnen registreren. Voor orofaciale therapie is de Master Musculoskeletale Revalidatie van de HAN de enige aanbieder.


Contact

Suzan Mooren-van der Meer

Opleidingscoördinator

E: masters@han.nl
T: (024) 353 1506
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite